About

Gilberte Claes is interieurarchitect en meubelontwerper.   De rode draad in haar werk is ongetwijfeld de grote liefde voor Scandinavïe, waar ze vooral in Denemarken talloze persoonlijke contacten koestert. Ze analyseerde het oeuvre van de Deense architect Poul Kjærholm en dat wakkerde de liefde voor het Deense meubel aan. Dat onderzoek werkt inspirerend voor haar interieuropdrachten en meubelontwerpen. Ze onderzocht, in opdracht van de Universiteit Hasselt, de invloed van het Scandinavisch Modernisme op het Belgische meubel in de periode 1951 tot 1966. De tentoonstelling in het Gentse Design Museum, voorjaar 2010, was een eerste resultaat van deze wetenschappelijke studie. Het onderzoek loopt nu verder samen met Deense en Zweedse vakspecialisten. Galleriet.atelier is het ontwerpbureau dat Gilberte Claes startte in 1990.  De ruime waaier aan projecten gaat van kleine interieuraanpassingen, verbouwingen, woninginrichting tot grotere museale ensceneringen en tentoonstellingen. Wat ze beoogt is een ingehouden vormgeving met aandacht voor het detail. Soberheid en functionaliteit zorgen voor ontwerpen die rust en tijdloosheid uitstralen. Het zijn echo's van haar belangstelling voor de cultuur van Scandinavië. Galleriet is de galerie waar Gilberte Claes de stuwende kracht van is.  Ze opende deze galerie in de lente van 2009, in de Vennestraat in Genk, vlak bij C Mine. Het rijk multicultureel karakter van de straat en de ligging in het hart van de oude mijn site van Winterslag sturen de activiteiten van de galerie.
 De uitgesproken Scandinavische affiniteit is een tweede inspiratiebron voor de werking van Galleriet. Een belangrijke doelstelling is de rijke noordelijke cultuur laten zien.
 Ze ontwikkelde een reeks broodplanken, geïnspireerd door de grote verscheidenheid aan culturen in Genk, ook wat brood betreft. De stenen van de terril zijn een ankerplaats in het Genkse landschap en uit dat materiaal ontwikkelde ze enkele gebruiksvoorwerpen. Ze organiseerde Verloren Mijnlandschap, een presentatie met foto's van Karel Van Gerven en een getuigenis van de zeldzame vegetatie die zich op de steengruisbergen ontwikkelde. Cirklen, haar ontwerpen voor tafelgebruik, worden in Galleriet gepresenteerd en zijn er te koop.  Galleriet is eveneens een platform voor Scandinavische collega designers die er hun werk tonen of lanceren. Galleriet.Finse is een Expo en de buur van Galleriet.  In deze ruimte worden authentieke Scandinavische meubelen in Funkis stijl ( oude design meubels uit scandinavië ) tentoongesteld. 

Daarnaast is Galleriet.Finse gastvrouw voor evenementen uit de wereld van design en vinden er gasttentoonstellingen plaats. Tenslotte staat de ruimte eenvoudig te huur voor presentaties allerhande.

Gilberte Claes op KLARA over het Deense meubel, in Babel op 10 januari 2012.


--:-- / --:--  

 

 

© foto's Luc Vleugels