Archive
Broodtotem

Luc Vleugels & Gilberte Claes

De  broodtotem   bestaat uit twee schalen van klei die samen een bol vormen en uitgelijnd worden door een broodplank van massief beukenhout.

Het verbinden van de mens met de natuur is het basisidee.De geur van brood, klei en hout sluit ongedwongen aan bij deze gedachte. Back to the basics: het oergehalte, Kronos omzetten in Kairos door zen, zorg en zien: de indolentie van het receptuur, voelen en ruiken. De indruk van een hand in het deeg, van vingers in de klei, het kneden, moduleren en bakken. Deze handelingen gelden voor beide disciplines, brood bakken en klei bakken.
De broodtotem is niet alleen een esthetisch puur object, het is ook een gebruiksvoorwerp voor het volledige broodproces: kneden, rijzen en bakken.

De broodtotem is opgebouwd uit klei met fijne chamotte.Klei is een poreus materiaal waardoor het brood kan ademen maar toch niet uitdroogt. Eén schaal is geglazuurd, deze wordt gebruikt voor het bereiden van het deeg en als stolp tijdens het bakken. Dit versterkt het stoomeffect bij het bakken van zuurdesembrood.De broodplank is uitgevoerd in massief ongestoomd beuken.

De functie van het bewaren van brood is uitgebreid met het kneden, rijzen en bakken. Hiervoor is er optioneel  een lage schaal voor het bakken van het brood; kommetjes voor water en bloem voor het bereiden van een brood van 500g.

winnaar BKRKaward brood maart 2018
geregistreerd in iDepot
te koop in Galleriet te Genk en Galerij70 te Antwerpen 

 

 

 

 

foto's Luc Vleugels