Gilberte Claes
Interieur

woonhuis van esch

WOONHUIS AD VAN ESCH
TILBURG 

interieur - & meubelontwerp Gilberte Claes
ism Bedaux de Brouwer architecten 

 

Aan de rand van Tilburg in een groene omgeving ligt dit timide glazen paviljoen: de woonvertrekken organiseren zich rond een centrale patio en hebben tegelijk uitzicht op de tuin. De patio werkt als een schacht die het licht tot in de slaapvertrekken, onder het maaiveld, laat penetreren.De opzet was het project niet te isoleren in een aantal deelopdrachten maar veeleer een globale aanpak van interieur, architectuur en de natuurlijke omgeving.Bij de inrichting van deze transparante woning was het materialenpalet en het hanteren van een sobere en ingetogen vormentaal bepalend. De woning typeert een bescheiden maar tegelijk diepgaand menselijke benadering. Het gebruik van hout in wanden en plafond, ruwe natuursteen en textiel creëert warmte en welbehagen. Gezeefdrukte glaspanelen werken als een voile rond het paviljoen, ze regelen de zonnewering en de privacy. Het contrast tussen natuurlijke materialen en schone beton, de textuur van hout, het contrast tussen materiaal en ruimte, tussen licht en donker... Het is een vormgeving die rust uitstraalt en nadruk legt op de kracht van het materiaal.

© foto's Kris Dimitriadis