De Site Rosendal

Van Grauw tot Groen


 De Rosendal.Site. is een ontdekkingstocht met onverwachte belevingen. De ‘Site’ begint in de Vennestraat (nr. 187) met 2 ruimtes die als galerij een uitgesproken Scandinavisch DNA uitstralen. De karaktervolle ruimtes Galleriet en Galleriet.Finse. tonen meubelen, objecten en accessoires met elk een persoonlijke en tijdloze vormgeving en met aandacht voor het detail. Soberheid en functionaliteit zorgen voor ontwerpen die rust uitstralen. Galleriet.Atelier. en het team focussen zich op groene waarden, op artistieke- en architecturale gevoeligheden en duurzame economie. 50 stappen naar het kruispunt, ligt links in de Hoefstadstraat, Rosendal.Marked. (nr. 21). De markt heeft via de gerestaureerde muur van Winterslagse brik, 2 ingangen. Centraal op de markt is er een 10 meter lange kleurrijke zone van bloemen en planten voorzien. Hierdoor straalt de overdekte ruimte geborgenheid en rust uit. De meeste daken van de Rosendal.Site. zijn voorzien van een groendak. Een groendak is kleurrijk en mooi om naar te kijken, het biedt vele voordelen, zoals waterregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering en is bevorderlijk voor de biodiversiteit. Op de daken van de site staan diverse soorten rozen (vandaar de naam Rosendal), sedum, kruiden, grassen, bloemen en waardplanten. Deze bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten en natuurlijk ook de bezoekers van onze site. Tijdens de biomarkt, die zaterdag open is van 8u tot 13u, zijn er verschillende bio-boeren (Kiemmm microgreens, Het Vrije Veld, bio.groenten & fruit, CSA de Kriekelaer) aanwezig die een diversiteit aan locale producten verkopen. R.M. is een ontmoetingsplaats, een shelter waar men samen kan genieten. Langs de Kiosk kan je doorsteken naar de BBQ.zone met een open keuken. Via een pad van schelpen kom je terecht in een kleurrijk geurende oase van rust waar de emotionele voelsprieten van iedereen optimaal worden geprikkeld. Verschillende terrassen geven de bezoeker de mogelijkheid om te ontbijten en te lunchen. In de tuin staat een klein gebouw, Bakeriet (Noors voor bakkerij ). Hier wordt het opgebold, traag gedesemd deeg in de houtoven gebakken. Even later geurt de ganse omgeving naar vers gebakken brood. De resterende warmte van de oven wordt na het bakken van de broden optimaal benut. De met folie ingepakte groenten, afgewerkt met kruiden en olijfolie, worden in de as van de houtoven langzaam gegaard en geserveerd als een smaakvolle energiebom voor de lunch. Bakeriet.Atelier. , het laboratorium van de Rosendal.Site. , bevindt zich tegen Bakeriet. Deze ruimte geeft onze gepassioneerde bakkers de mogelijkheid om alle voorbereidingen te treffen voor ons assortiment. De ruime keuze aan afgewerkte producten vindt je in onze winkel R.Ø. (nr.23a), zoals Rosendalbrood, Totembrood, Kamutbrood, Frø.brood, 100% speltbrood, Emmergraan, Briochebrood, Deens Rogge, Sodabrood, RØ.baguette, Croissant, Zuurdesempistolet, Kardemom.Kaneelkoek, Kouign Amann, Scones, Rozijnenkoek, Worstenbrood, Focaccia, Frangipannetaart, Appeltaart, Citroentaart, Pruimentaart, Appelflappen, Perenflappen (seizoensfruit)… Rond Bakeriet en Bakeriet.Atelier. bevindt zich de Eetbare Tuin, die volgens de principes van de Permacultuur is ontwikkeld en overweldigend en krachtig is in het voor-en najaar en in de zomerperiode. Het omsloten gevoel van de tuin geeft rust. Fruitbomen, groenten, kruiden en de extra kleurrijke accenten van de bloemen en planten brengt de bezoeker in verwondering. Elk blad of bloem is bruikbaar om een bord te dresseren. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van de biodiversiteit. Vanuit de eetbare tuin kan men via de achterdeur de winkel binnenstappen. Rosendal.BRØD. is woensdag van 11u tot 18u open en zaterdag van 8u tot 18u. R.Ø. focust zich op een andere levensstijl, door de opbrengsten van de eetbare tuin optimaal te benutten, door het toepassen van oude bewaartechnieken zoals het drogen van fruit en kruiden, wecken, zouten, pekelen, fermenteren… Deze producten worden in de winkel verkocht maar worden ook gebruikt bij het serveren van ontbijt en lunch, aangevuld met ons assortiment broden. Vooraan in de winkel worden verschillende ambachtelijke kazen verkocht, o.a. van Fromagerie du Troufleur, rauwmelkse kazen van Fromagerie Le Valèt, de bio.kazen van Karditsel en de ambachtelijke kazen van Catharinadal. Ons doel is om het lekkerste brood en gebak aan te bieden, om geleidelijk aan zelfvoorzienend te zijn door de eetbare tuin optimaal te benutten, om een gezond ontbijt en een gezonde maaltijd te bereiden met enkele ingrediënten. Met oog voor smaak en detail zoeken we steeds de speelsheid tussen Complexiteit en Eenvoud op.


Onze huidige cultuur (de massamens) bevindt zich in transitie, gestuwd door twee snelheden. Enerzijds is er de in overdrive artificiële intelligentie, die aangestuurd wordt door een niet te stoppen digitale revolutie. Anderzijds is er een groeiende zoektocht naar een meer ecologische logica. Met het oog op een dringend herstel van de natuur, proberen kleinschalige initiatieven binnen de Rosendal.Site. , een andere economie te ontwikkelen waar ‘vertraging’ essentieel is. Door het bestuderen van het verleden proberen we langzaam ons erfgoed te herstellen. Daarom zijn we in 2018 begonnen met een 100% eetbare tuin waar de traagheid van de seizoenen een belangrijke schakel is.  Onze basisdoelstelling is om de mens te verbinden met de natuur. Met het oog op deze filosofie wilde we een pamflet uitschrijven waar ‘iedereen die in de mogelijkheid is om te helpen’, een steentje bijdraagt voor een veerkrachtige en vitale leefbaarheid binnen zijn eigen regio. We hebben het idee in de maand mei van 2017 als een eerste gedachte, ’M.E.I.’ gedoopt, het ‘M’icro-‘E’cologisch-‘I’nitiatief’. Het is een houvast waar we steeds op terugvallen. De Rosendal.Site. heeft verschillende entiteiten die zich als een geweven web focussen op groene waarden, op artistieke- en architecturale gevoeligheden. Bouwen aan een duurzaam economisch traject is belangrijk. Daarom profileert de site zich binnen de ruime context van de stad Genk, en door zijn eigenheid en specifiek karakter is het een uitgesproken ontmoetingsplaats en verhoogt het de diversiteit van de Hoefstadstraat en de Vennestraat.

Het Corona-Virus heeft in 2020 de ganse wereld schaakmat gezet. Deze extreme situatie heeft een deel van  de mensheid inzichten gegeven. Ecologische bewustwording werd volgens ons omgebogen tot een onomkeerbare kentering om wereldwijd kleinschalig te denken. Lokale initiatieven mogen hopelijk uitgroeien tot grootse resultaten. Sociale Media moet daarom een doorgeefluik zijn, een digitaal medium als ondersteuning voor deze kleinschalige projecten. Door een digitale verbinding te construeren tussen verschillende kleine projecten wereldwijd, kan een ecologische samenwerking onderling, constructief ontpoppen tot een gezondere wereld. Daarom denken we dat de verzoening van de mens met de natuur uitermate belangrijk is. 


ROSENDAL ost & brød
do & vr  van 08u00 - 16u00 
zat van 08u00 tot 17u00 

Nieuwsbrief

Wij danken u voor uw interesse.
Gelieve hier uw email in te vullen om exclusieve informatie over onze diensten en promoties te ontvangen.